Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KAPUNYITÁS A RADONNAK

A RADON NEMESGÁZ, DE EGYBEN RADIOAKTÍV IZOTÓP IS, HATÁSÁT TEKINTVE ALFA-SUGÁRZÓ. AZ ALFA SUGÁRZÁS - A GAMMA SUGÁRZÁSSAL SZEMBEN -  NEM KIFEJEZETTEN ÁTHATOLÓ SUGÁRZÁS, AKÁR EGY 80 G-OS PAPÍRLAP IS ELÉG LEHET A LEÁRNYÉKOLÁSÁHOZ. A TELJESEN ÉP TÜDŐ NYÁLKAHÁRTYA IS AKADÁLYA LEHET ANNAK, HOGY A RADON A TÜDŐSZÖVETHEZ TUDJON KÖTŐDNI.

SZÜKSÉG VAN TEHÁT VALAMIFÉLE KAPURA, AMIN KERESZTÜL A RADON , VAGY LEÁNYELEMEI KÉPESEK A SZÖVETI KÖTŐDÉSRE, MAJD A DNS RONCSOLÁSRA. ILYEN KAPU KELETKEZHET A DOHÁNYFÜSTBEN LÉVŐ AEROSOLOK SZEMCSÉINEK A TÜDŐ NYÁLKAHÁRTYÁRA TÖRTÉNŐ TAPADÁSAKOR. AZ ÍGY LÉTREJÖVŐ KIS MIKROGYULLADÁSOK EGY-EGY FOLYAMATOSSÁGI HIÁNYT, EGY-EGY KAPUT JELENTHETNEK, ÍGY MÁR A RADON KÉPES A TÜDŐSZÖVETHEZ KÖTŐDNI.

MEGINDULHATNAK A DNS DEFORMÁCIÓK, SÉRÜLÉSEK, AMELYEK NAGYOBB SZÁMÚ LOKÁLIS ISMÉTLŐDÉSE KÉPES A VÉDEKEZŐ RENDSZER ZAVARÁHOZ VEZETNI. AMENNYIBEN A JAVÍTÓ MECHANIZMUST, MAJD EZT KÖVETŐEN A PROGRAMOZOTT SEJTHALÁLT, AZ APOPTÓZIST IS MEGHIÚSÍTJÁK AZ ALFA-SUGÁRZÓ RÉSZECSKÉK, AKKOR VÉGÜL SOR KERÜLHET A MUTÁNS SEJTEK SZAPORODÁSÁRA.

PROBLÉMÁT AZONBAN NEM CSAK A DOHÁNYZÁS OKOZHAT. HASONLÓ HATÁST FEJTHETNEK KI MÁS AEROSOLOK, ÍGY PL. AZ EGYES LEVEGŐ SZENNYEZŐK, ÍGY A PM10 VAGY PM2,5 RÉSZECSKÉK A DIESEL ÜZEMŰ MOTOROK KIPUFOGÓ GÁZÁBÓL.

 
 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

CROSS ÉPÍTÉSBIOLÓGIAI INTÉZET

BUDAPEST - ÚJBUDA

06 - 1 3710071, +36203996500

expertus110@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 92082
30 nap: 1640
24 óra: 56